De Basisbehoefte Van Hortensia’s

Over het algemeen bloeien hortensia’s in de lente, zomer en vroege herfst. Elke vorm van hortensia is echter anders, en veel dingen veranderen als ze bloeien en voor een lange tijd. In warmere klimaten bloeien hortensia’s bijvoorbeeld meestal eerder en gaan ze langer mee dan in warmere klimaten.

De manier waarop de hortensia bloeit, is ook afhankelijk van de snoei. Sommige soorten hortensia bloeien laat of helemaal niet als ze in het voorjaar worden gesnoeid. Snoeien in de late winter draagt vaak bij aan minder, grotere bloemen in de volgende lente en zomer.

Andere items die van invloed zijn op de bloesems van hortensia’s zijn over en onder water, blootstelling aan zonlicht en verkleuring. Hortensia’s zijn vrij eenvoudig te ontwikkelen, maar voor de zekerheid krijg je de helderste kleuren en de meest gezonde planten; het helpt om je bewust te zijn van de fundamentele behoeften van deze prachtige bloesem.

Bodem

Een van de essentiële factoren voor het ontwikkelen van hortensia’s is het gebruik van de juiste grondsoort. Hortensia’s zijn stevig, waardoor ze veel kunnen weerstaan, zoals een breed scala aan grondsoorten. Maar welke is jouw beste?

Een leemachtige grond is een goede keuze. Leem is een mengsel van zand, slib en klei, meestal in een verhouding van respectievelijk 40-40-20. De zanddeeltjes zijn het grootst en zorgen ervoor dat de grond goed afwatert en goed wordt belucht.

Het kleigedeelte van de leem is echt compact. Het is niet alleen geweldig voor drainage of beluchting, maar het bevat veel meer voedingsstoffen dan zand en slib.

Het is dus gemakkelijk te zien hoe zand en slib samen een ideale mix van hortensia’s zijn. Zand zorgt voor een goede beluchting en drainage van de bodem en de klei zorgt voor de voeding.

Wat doet het slib precies? Het is precies in het midden. Het houdt vocht beter vast dan zand, maar heeft niet zoveel voedingsstoffen als klei. Het helpt de twee andere componenten in evenwicht te brengen, waardoor een perfecte balans ontstaat voor tuinvuil.

Als je hortensia’s in je tuin plant, is het belangrijk om je bewust te zijn van de samenstelling van het vuil, zodat je begrijpt welke veranderingen je moet aanbrengen. Als je grond bijvoorbeeld rijk is aan klei, voeg dan gips toe om dit een beetje te breken.

Als je grond erg zanderig is, voeg dan wat veenmos toe. Veenmos helpt niet alleen om vocht vast te houden, maar het zit ook vol met organisch materiaal dat een sterke, gezonde groei bevordert.

Plaats

Locatie is echt van vitaal belang voor hortensia’s. Ze genieten van veel zonlicht in de ochtend en wat schaduw in de dag, hoewel dit geen vaste regel is.

Als u bijvoorbeeld in een warm, zonnig klimaat leeft, hebben uw hortensia’s ’s ochtends slechts ongeveer twee uur zonlicht en overdag veel kleur nodig. Als je in een koeler klimaat woont, kunnen ze iets meer verdragen.

Zoals je ziet, vergt het enige voorbereiding om de ideale plek voor een hortensiastruik te ontdekken. Dat gezegd hebbende, als je je hortensia’s naar een nieuwe locatie moet verhuizen, is het niet zo’n moeilijke klus als je misschien denkt.

Als u uw hortensiastruik wilt verplaatsen, kunt u dit het beste in het najaar doen, dan is de plant inactief. Nu in het kalenderjaar mag de aarde nog niet bevroren en stevig zijn, dus het zou relatief eenvoudig moeten zijn om de plant op te graven.

In warmere klimaten waar de vloer niet bevriest, kunt u ze op elk moment na de rustperiode tot de winter verplaatsen.

Wanneer de bloemen zijn afgestorven en de meeste bladeren zijn gevallen, is het tijd om te verhuizen. Graaf eerst een gat op de plek waar je de plant gaat verplaatsen. Als de nieuwe locatie klaar is, is het tijd om de plant op te graven.

Graaf recht naar beneden in de grond rond de kluit. Afhankelijk van hoe groot de plant is, kunnen de wortels groot en zwaar zijn, dus je hebt misschien hulp nodig bij het optillen en verplaatsen naar de nieuwe locatie.

Je hebt de plant naar zijn locatie getransporteerd, in het gat geplaatst en gevuld met vuil. Week de grond rondom de plant goed en voeg dan naast de aarde ook wat compost toe. Laat het daarna staan tot het voorjaar.

Als de lente komt, geef hem dan regelmatig water om er zeker van te zijn dat hij zichzelf in zijn nieuwe huis bouwt.

Water

Water is een belangrijke factor bij het ontwikkelen van hortensia’s. Ze geven de voorkeur aan vochtige grond die niet te vochtig is. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen en laat hem ook niet te nat worden.

Om dit te vergemakkelijken, moet u mogelijk enkele wijzigingen aanbrengen in uw besproeiingsprogramma op basis van het soort grond dat u heeft. Zandgrond zal snel uitdrogen, maar het toevoegen van mulch kan helpen om vocht vast te houden. Als je klei-zware grond hebt, houdt deze vocht vast, dus zorg ervoor dat je niet te veel water geeft.

Welke Meststof Voor Hortensia’s?

Samen met hortensia’s (en de meeste gewassen (eigenlijk) is het makkelijker om te weinig te bemesten dan te overbemesten. Als je je hortensia’s veel mest geeft, zullen ze overtollig blad krijgen en minder bloeien. Door deze verhouding loopt de plant meer risico voor schade in de winter.

Als uw grond rijk genoeg is of als u er bijvoorbeeld organische mulch op gebruikt, hoeft u uw hortensia’s misschien helemaal niet te bemesten. Meestal moet je ze echter iets geven.

De beste optie voor hortensia’s is een universele meststof met een NPK van 10-10-10. De continue afgifte is de beste optie, omdat hierdoor geleidelijk voedingsstoffen aan de grond worden afgegeven, waardoor uw hortensiastruik maanden van tevoren wordt gevoed.

Wanneer Is De Beste Tijd Om Hortensia’s Te Bemesten?

Timing is een belangrijk onderdeel van het bemesten van hortensia’s, en wanneer je ze bemest, is het net zo belangrijk als wanneer je het niet doet.

Wanneer u hortensia’s moet bemesten, hangt af van waar u woont. In warmere klimaten wilt u misschien twee keer per jaar bemesten, één keer in de late lente en opnieuw in de zomer. In koelere klimaten is 1 toepassing in de zomer over het algemeen voldoende.

Het is belangrijk om uw hortensia’s niet te laat in dit seizoen te bemesten. Bemest de hortensia’s nooit na augustus. Hortensia’s gaan tijdens de wintermaanden in rust en beginnen natuurlijk te vertragen in de herfst.

Bemesting in de nazomer kan nieuwe ontwikkeling stimuleren, maar deze groei zal niet krachtig genoeg zijn om de lange winter te overleven.

Als uw land drooggelegd is en u het op tijd voor het groeiseizoen wilt aanvullen, is het mogelijk om in de late winter of het vroege voorjaar een meststof met langzame afgifte te gebruiken in plaats van te wachten op het late voorjaar.

Hoe Hortensia’s Bemesten?

Hoe u uw hortensia’s bemest, hangt af van uw eigen grond. In het ideale geval moet u uw grond controleren voordat u kunstmest toevoegt. Het is altijd het beste om minder te bemesten dan te veel te bemesten, en je begrijpt niet wat je hortensia’s nodig hebben, tenzij je eerst het vuil onderzoekt.

Er zijn veel soorten mest voor hortensia’s, maar we raden aan om een korrelformule met langzame afgifte te gebruiken.

Om te gebruiken, volg de aanwijzingen op de container van de meststof die u besluit om de juiste hoeveelheid te krijgen. Na het aanbrengen kunt u de korrels combineren met de bovenste twee tot drie centimeter vuil. Sommige meststoffen pleiten voor het water geven van de meststof; anderen doen niet. Volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Er zijn ook tal van biologische opties voor het bemesten van hortensia’s. Een paar items die je kunt gebruiken zijn:

  • Thee van gemaaid gras. Om deze meststof te maken, neem je wat gemaaid gras en laat je ze een paar dagen in een grote emmer water trekken. Zeef vervolgens het maaisel eruit en zet op het water voor je hortensia’s. Deze procedure is een geweldige manier om stikstof aan de grond toe te voegen, die je hortensia’s nodig hebben om groene bladeren te krijgen.
  • Aquariumwater. Als je een zoetwateraquarium hebt, bewaar het water dan en gebruik het ongeveer een keer per maand op je hortensia’s als je het water ververst. Nogmaals, dit voegt stikstof toe, maar daarnaast bevat het visafval, dat vol zit met voedingsstoffen. (Merk op dat dit alleen van toepassing is op zoetwatertanks, niet op zout water).
  • Dierlijke mest. Het is niet verwonderlijk dat dierlijke mest een fantastische meststof is, maar je hebt misschien niet begrepen dat het een goede keuze is voor hortensia’s.
  • Huishoudelijke compost. Als je een composter hebt, combineer dan een deel van de compost in de grond rond je hortensia’s.
  • Azijn. Azijn is een goede bron van fosfor, magnesium en kalium. Voeg een theelepel toe aan een liter water en gebruik het voor de wortels. Deze methode verhoogt ook de zuurgraad van de grond, waar hortensia’s dol op zijn. Je kunt de kleur van de bloesems ook veranderen van roze naar blauw door de zuurgraad van de grond te verhogen.

Hoe Vaak Hortensia’s Bemesten?

Zoals eerder vermeld, hoe vaak u uw hortensia’s gaat bemesten, is afhankelijk van het klimaat waarin u leeft. In een warmer klimaat is twee keer per jaar bemesten het beste. Doe dit in het voorjaar en nogmaals in de zomer.

In een koeler klimaat hoef je je hortensia’s vaak maar één keer per jaar, midden in de zomer, te bemesten.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om in gedachten te houden dat de beste manier om erachter te komen hoe en wanneer je iets moet bemesten, zoals je hortensia’s, is om je eigen grond te onderzoeken. Grondonderzoek is de enige manier om echt precies te weten wat je nodig hebt om de grond te vergroten om er zeker van te zijn dat je hortensia’s sterk en mooi worden.