De behandeling

Hieronder een korte beschrijving van het behandelplan van Maud. Hoe het gezin van Maud deze periode heeft ervaren lees je op de weblog maudvanhamersveld.blogspot.

Chemokuren (bestaat uit 6 kuren)
Vanaf begin december 2011 krijgt Maud chemokuren. Dit doet haar wonderbaarlijk goed. Het herstel na elke kuur verloopt boven verwachting. Na de 3e kuur is het beenmerg van Maud schoon.

Stamcellen oogsten
Op 31 januari 2012 ondergaat Maud de operatie om stamcellen te oogsten. Het resultaat mag er zijn: bijna 3x meer stamcellen dan de dokters eigenlijk nodig hebben om terug te plaatsen.

Tumor verwijderen
In februari 2012 volgt chemokuur 4. Daarna op 6 maart willen de dokters de tumor op de bijnier weghalen. Vlak voor de operatie wordt Maud geveld door een bacterie. Een spannende tijd, want het is de vraag of Maud voldoende herstelt is voor de operatie. Na een paar dagen in de isoleer knapt Maud gelukkig op en kan ze de operatie ondergaan. Op 6 maart 2012 wordt er een dubbele VAP ingebracht, een eierstok verwijderd (zodat Maud later in haar leven nog in staat is om kinderen te krijgen) en de tumor wordt voor 95% verwijderd. Ook zijn er twee lymfeklieren verwijderd. Maud herstelt voorspoedig van de operatie en knapt snel op. 

Chemokuur 5
Op 21 maart 2012, vlak voor haar 2e verjaardag, start Maud met de 5e chemokuur. Deze heeft ze goed ondergaan. Ook heeft ze kunnen genieten ondanks ze zich niet lekker voelde. 

MRI scan
De MRI scan van eind april 2012 geeft aan dat de tumor goed verwijderd is.

MIBG scan
Begin mei 2012 krijgt Maud een MIBG scan. Deze scan geeft weer hoe het staat met de uitzaaiingen in de botjes. De eerste keer was deze mislukt. Maud reageerde niet op de slaapmiddelen (narcose). De tweede keer (volgende dag) mislukte ook omdat de tijd tussen het inbrengen van het radioactieve goedje en de daadwerkelijke scan te ruim was. Een paar dagen later volgt een derde poging. Deze lukt. De scan wijst uit dat op een plekje van de linkerribben na er geen uitzaaiingen meer zijn. De chemokuren hebben het werk goed gedaan. Wel constateren de artsen iets op de long van Maud. Dit kan wijzen op een longonsteking... Het slijm van de longen wordt op kweek gezet en er wordt een rontgenfoto van de longen gemaakt. De hoge dosis chemo wordt uitgesteld. 

Hoge dosis chemo
Op 14 mei 2012 krijgt Maud de hoge dosis kuur toegediend. Deze kuur duurt ruim een week. Deze ondergaat Maud dapper en ze voelt zich goed. Rond 22 mei 2012 krijgt Maud koorts en voelt ze zich niet lekker. Ook de hartslag loopt op. De bekende hoge dosis dip begint. Maud krijgt een antibiotica kuur toegediend.

Terugplaatsing stamcellen
Op 23 mei 2012 is het dan zover. De stamcellen worden bij Maud teruggeplaatst. Dit verloopt voorspoedig. De uitslag van de kweek is op 24 mei 2012 binnen. Maud heeft het 'Rhino-virus', oftewel een verkoudheidsvirus.

Hoge dosis dip
In eerste instantie lijkt het virus niet zorgelijk. Later blijkt dat dit een aanslag is op het lichaam van Maud. Ze voelt zich beroerd en heeft het benauwd. De ademhaling is onrustig en haar hartslag te hoog. Ook de temperatuur blijft schommelen (koortspieken) en heeft Maud last van de darmen. De situatie is zorgelijk en Maud verhuist naar de High Care (HC). Daar ligt ze aan de beademing en wordt Maud in slaap gehouden. Uit bloedkweekjes en onderzoeken blijkt dat er een schimmel huist in de longen. Door de enorme lage weerstand is Maud extra gevoelig voor schimmels en bacterieën. Dit is ook bekend. Echter de impact van deze schimmel op lichaam van Maud is groot. Maud zit dieper in de dip dan aanvankelijk werd gedacht. De verwachting is hooggespannen: de teruggeplaatste stamcellen, de medicijnen en antibiotica moeten hun werk gaan doen. Ook moet het dialyseapparaat het vocht via de bloedbanen gaan afdrijven. De situatie is zorgelijk. 

Donor witte bloedlichaampjes (granulocyten)
De laatste strohalm, 7 juni 2012. Ondanks de situatie van Maud stabiel blijft hebben de specialisten besloten om te starten met het toedienen van granulocyten oftewel witte bloedcellen. Deze granulocyten, afkomstig van een familielid, heeft het lichaam van Maud nodig om de schimmel op te ruimen en zo de stamcellen een kans te geven om op te bouwen. 

Einde spoor Groningen, 00.18 uur, juni de 15e
Helaas. De schimmel is sterker. In de nacht van 15 juni 2012 is Maud overleden. Heel rustig in het bijzijn van haar papa Sjoerd en mama Carlieke. De wil van Maud om te leven was groot. Helaas was haar lichaam niet sterk genoeg om deze strijd te winnen.

                                                                                                   Maud1