Het begin van het verhaal Maud voor Leven...

Op 5 december 2011 hoorden wij dat onze dochter Maud een zeldzame vorm van kinderkanker heeft. Die dag veranderde ons leven.

 Sjoerd en Carlieke

MAUD  Maud Vrij2

Maud is twee jaar en is de dochter van Sjoerd van Hamersveld en Carlieke Stafleu. Ze heeft een oudere broer Niels (3) en een tweelingzus Juul. Het gezin woont in Zwolle, in de gezellige volkswijk Assendorp. Maud is een vrolijk, ondernemend meisje die druk bezig is met het uitbreiden van haar woordenschat. Boekjes lezen en zingen vindt ze heerlijk. Ook danst ze vrolijk mee op de muziek. Op televisie is Bumba haar grote held.

November 2011
Maud voelt zich al enige tijd niet lekker. Ze is koortsig en heeft zichtbaar last van haar heup tijdens het lopen. De huisarts denkt aan een ontsteking van het heupgewricht en stuurt Maud en haar ouders met medicijnen naar huis. Toch wordt het niet beter . Na een paar dagen begint Maud weer heel erg te zweten. Na enig aandringen van Sjoerd en Carlieke belandt Maud in het ziekenhuis voor nader onderzoek. Op een scan zien ze een aantal vlekjes. Hier valt voor het eerst het woord kanker, maar een diagnose kunnen ze niet geven. Maud vertrekt samen met haar ouders naar het UMCG in Groningen. Het begin van het verhaal van Maud voor Leven.

Diagnose
Maud heeft de meest agressieve vorm van Neuroblastoom met uitzaaiingen (fase 4). Deze specifieke vorm van kinderkanker komt in Nederland voor bij ca. 30 kinderen per jaar. Slechts 20% van deze kinderen overleeft de ziekte. In Amerika bestaat een behandeling met immunotherapie die de kans op genezing nog eens met 20% verhoogt. De medische kosten van Maud's behandeling in Amerika worden vergoed door de zorgverzekeraar. Echter de kosten voor het gezin die gemaakt worden om in Amerika te verblijven niet. De zorg om Maud is voor het gezin al zwaar genoeg. Stichting Maud voor Leven zamelt daarom geld in om de financiële zorgen voor de reis en het verblijf van een half jaar in Amerika weg te nemen.