Donatie granulocyten voor Maud door oom Robert

op .

Vrijdag 8 juni 2012
De situatie van Maud is nog steeds stabiel maar zorgelijk. Het team van specialisten heeft gisteren besloten dat Maud granulocyten oftewel witte bloedcellen toegediend moet krijgen. Deze witte bloedcellen helpen mee om de aanwezige schimmels en overige ballast te bestrijden. Granulocyten uit de familieband zijn de beste cellen voor Maud. Gisteren heeft Robert, de broer van Sjoerd, daarom zijn witte bloedcellen gedoneerd aan zijn dappere nichtje. Vanaf gisteravond worden deze granuocyten in het lichaam van Maud toegediend. Een spannend en emotioneel moment. Eentje van hoop en vrees.

Nadat de granulocyten zijn toegediend gaf de meter gisteravond aan dat de behandeling aanslaat. En dat de granulocyten van Robert goed hun werk doen! Om jullie een beeld te geven. Het getal voor het totaal aan granulocyten die het lichaam van Maud zelf produceerd lag tussen de 0,1 en 0,2. De minimale waarde moet 0,5 zijn. Na het toedienen van de granulocyten van Robert steeg de waarde naar 6,2. Vanochtend was de meting 4,8. De reden van waardedaling is dat een deel van de cellen door het lichaam worden afgebroken. Gelukkig wordt het andere deel wel door het lichaam van Maud geaccepteerd en gaan deze cellen hun werk doen. We kunnen concluderen dat Robert een zeer goede donor is. Voor vandaag heeft Maud voldoende granulocyten in haar lichaam die de strijd met de schimmels en bacteriën aan gaan. Robert mag daardoor één dag overslaan. Naar verwachting moet Maud de komende twee weken iedere dag granulocyten van een familiedonor ontvangen. Daarna moet haar eigen beenmerg het weer overnemen.

Granulocyten van één persoon zijn slechts drie dagen werkzaam. Dit maakt dat meerdere familieleden van Maud witte bloedcellen zullen gaan afstaan. Na oom Robert is opa Jan van Hamersveld aan de beurt. Het toedienen van granulocyten blijft spannend omdat deze cellen ook een antireactie kunnen geven met onherstelbare gevolgen. Fingers crossed!