Welke Ingrediënten Heb Je Nodig Voor Een Zelfgemaakte Pizza?

Wat zijn de voordelen van zelf pizza maken?

Wie op zijn minst een beetje gepassioneerd is door koken, heeft waarschijnlijk al geprobeerd pizza te maken. Dit gerecht is niet moeilijk om te maken, maar je moet wel even oefenen voordat je resultaat vergelijkbaar is met wat je in een restaurant krijgt. Je eigen pizza maken kan de uitdaging zijn waar je naar op zoek bent, de stap die je kookkunsten naar een hoger niveau tilt.

Bovendien, als je samenwoont met je partner of een kind hebt, kan samen pizza maken een leuke en lonende ervaring zijn, een ervaring die je samen zal brengen terwijl je je creativiteit en praktische vaardigheden op de proef stelt.

Als je ook het type gezondheidsbewuste persoon bent die veel aandacht besteedt aan wat ze eten, zou je misschien liever je eigen pizza maken. Zo weet je zeker welke ingrediënten je moet gebruiken en kun je zelf de hoeveelheden bepalen. Je houdt misschien niet van al die vette kaas die je vaak krijgt als je pizza bestelt of het feit dat het te zout is, of het heeft niet genoeg tomatensaus.

Een zelfgemaakte pizza elimineert al deze kleine ongemakken, maar het belangrijkste is dat u betrouwbare en hoogwaardige ingrediënten kunt kiezen. Of je nu de duurste kaas wilt of alleen ingrediënten die afkomstig zijn van betrouwbare biologische bronnen, niets houdt je tegen.

Welke Ingrediënten Heb Je Nodig Voor Een Zelfgemaakte Pizza?

De lijst met ingrediënten die je gaat gebruiken, hangt natuurlijk af van het soort pizza dat je wilt maken. Wil je je gezin trakteren op een lekkere 4 formaggi pizza, dan gebruik je geen vlees, maar heb je wel 4 verschillende kaassoorten nodig.

Wil je indruk op ze maken met een capricciosa, dan heb je nog steeds kaas nodig, maar ook tomaten, ham, champignons, basilicum en artisjok. Tonijnpizza vereist tonijn, ui, peper en olijven. Vegetarische pizza bevat normaal gesproken courgettes, tomaten, uien, champignons, olijven, basilicum, gele paprika en knoflook.

Margherita-pizza, de eerste pizza in de geschiedenis, gemaakt in Italië en vernoemd naar koningin Margherita van Savoye, vereist de volgende ingrediënten: tomatensaus, basilicum, mozzarella, tomatenpassata en oregano. Al het bovenstaande heeft ook zout nodig en, op basis van uw voorkeuren, kunt u ervoor kiezen om zwarte peper toe te voegen of niet. 

Dit zijn slechts vijf van de meest voorkomende soorten pizza. Het komt erop neer dat, om te weten welke specifieke ingrediënten je nodig hebt, je eerst moet beslissen wat voor soort pizza je wilt maken.

Verder moet je ook een beslissing nemen over wat voor soort korst je wilt. Als je een 100% zelfgemaakte pizza wilt, moet je wat extra moeite doen om je eigen deeg te maken, wat eigenlijk het essentiële onderdeel is van het maken van pizza, aangezien de rest voornamelijk afhangt van je keuze van ingrediënten. 

Als je kwalitatief goede producten hebt gekocht voor je pizzavulling, kan er bijna niets meer mis gaan, tenzij je het te lang of te weinig in de oven laat. Het wordt echter een beetje ingewikkeld als je wilt leren hoe je je eigen deeg kunt maken. Dit is de reden waarom veel mensen liever een kant-en-klaar korstje kopen. 

Als je niet minstens 20-30 minuten wilt besteden aan het maken van je eigen deeg, kun je een kant-en-klaar korstje kopen en hoef je alleen nog maar de ingrediënten erop te leggen en het te bakken.

Dit is zeker een snelle en praktische oplossing; Sommige mensen klagen echter dat voorgebakken korst nooit zo lekker is als een vers deeg dat je die dag hebt gemaakt. Ook kan in veel gevallen de textuur van de korst te ruw aanvoelen in vergelijking met de natuurlijke knapperigheid van de zelfgemaakte korst.

Al met al is dit letterlijk een kwestie van smaak en als je een merk voorgebakken pizzabodem hebt gevonden dat je smaakpapillen bevredigt, is er geen reden om deze kortere weg niet te nemen en sneller en met minder inspanning van je heerlijke maaltijd te genieten .

Wil je daarentegen het deeg zelf klaarmaken, dan zul je daar ook ingrediënten voor moeten halen. De recepten kunnen enigszins verschillen, maar over het algemeen heb je de volgende producten nodig: bloem, deeg, bakkersgist, zout, suiker, olijfolie en water.

Tot slot, om je zelfgemaakte pizza te kunnen maken, heb je een oven nodig waar je hem kunt bakken en een pan die geschikt is voor dit gerecht. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen die u kunt aanschaffen als u het hele proces van het maken van zelfgemaakte pizza’s wilt vergemakkelijken.

Hier is een korte lijst van de gereedschappen die je nodig hebt voor pizza:

Een pizzawiel – dat kleine maar zeer efficiënte gereedschap waarmee u de pizza snel kunt snijden, is een must; als je moeite hebt om dit met een mes te doen, zal het gewoon niet zo eenvoudig zijn.

Een weegschaal – het zal u helpen om de hoeveelheid van uw ingrediënten gemakkelijk en nauwkeurig af te meten; bovendien is het best handig omdat je het zeker ook voor andere gerechten zult gebruiken. 

Een houten pizzaschil – dit instrument helpt je de pizza in de oven te plaatsen en elimineert de kans dat het deeg aan het oppervlak blijft kleven. Daarnaast kun je ook een metalen exemplaar krijgen, wat handiger is als je de pizza uit de oven haalt.

Hoe Maak Je Zelfgemaakte Pizza?

De eerste stap bij het maken van je zelfgemaakte pizza is het maken van het deeg. Om dit te doen, begint u door de gist in warm water te doen en een paar minuten te laten staan en vervolgens te roeren tot de gist is opgelost.

Daarna voeg je de bloem, suiker, zout en olijfolie toe en mix je ze (handmatig of, nog makkelijker, met een mixer). Als je klaar bent, moet het deeg plakkerig aanvoelen en als het te nat aanvoelt, kun je er nog wat bloem aan toevoegen.

De volgende stap is het deeg laten rijzen. Hiervoor heb je een kom nodig en voordat je het deeg erin legt, kun je er een beetje olie in smeren. Nadat je het deeg erin hebt gedaan, beweeg je de darm naar links en rechts zodat er olie op alle kanten van het deeg komt. 

Dan komt het fermentatieproces. De tijd dat u het deeg laat rijzen, kan variëren. Sommigen laten het 24 uur fermenteren en anderen slechts 30 minuten. Als je haast hebt, hoef je geen uren te wachten. Als algemene regel geldt echter dat hoe meer u het deeg laat rijzen, hoe rijker de smaak van de korst zal zijn.

Als je het maar kort wilt laten rijzen, dek je de kom af met plasticfolie en zet je hem op een warme plaats, bij voorkeur rond de 24 °C – 29 °C (23-25 °C). Omgekeerd, als je het deeg lang wilt laten rijzen, moet je het in de koelkast bewaren.

Nadat het deeg klaar is, strooi je bloem op een plat oppervlak, leg je het deeg daar en duw je het een beetje zodat het plat wordt. Begin dan met het bereiden van de ingrediënten voor de vulling, zodat je alles bij de hand hebt. Neem daarna het deeg en begin het uit te rekken en plat te maken op het met bloem bedekte oppervlak.

Begin het vanuit het midden uit te rekken en druk erop met je vingers. Nadat je de gewenste maat hebt bereikt, laat je het 5 minuten rusten. Voordat je de ingrediënten op de pizza gaat leggen, leg je het deeg op de pizzaschil en bestrijk je de bovenkant met olijfolie.

De eerste laag die je normaal gebruikt is de tomatensaus en voeg daarna de gewenste ingrediënten en kruiden toe. Schuif daarna de pizza in de oven die eerder had moeten zijn voorverwarmd. Laat het bakken tot de korst bruin wordt. Na ongeveer 10-15 minuten zou de pizza klaar moeten zijn.

Een zelfgemaakte pizza kan een uitdaging zijn, maar als je het eenmaal goed hebt gedaan, wil je dit zeker keer op keer doen, vooral als er een speciaal iemand is met wie je het kunt delen.